Persbericht: Tachtigste geboortedag Elvis wordt gevierd in Lutherse kerk Purmerend

Het jaar 2015 wordt een bijzonder Elvis jaar. Op donderdag 8 januari 2015 zal het 80 jaar geleden zijn dat Elvis Presley geboren werd in Tupelo, Mississippi.  Voor de meesten onder u is hij bekend: Elvis the Pelvis, die in de jaren 50 Amerika en Europa schokte. Het begin van de Rock ’n Roll, van de popmuziek. Blue Suede Shoes, Jailhouse Rock, maar ook Love me Tender en Are you Lonesome tonight waren grote hits. In 1977 schokte hij de wereld weer door plotseling te sterven, 42 jaar oud.

Op donderdagavond 8 januari wil dominee Fred Omvlee gepast stil staan bij de tachtigste geboortedag van Elvis. Dat wordt gedaan met een Elvis Birthday Memorial in de prachtige oude Lutherse Kerk aan de Hoogstraat 18, Purmerend. Zangeres Sue Moreno treedt op, dirigent Peter Wagenaar werkt mee met een speciaal projectkoor, mede geholpen door Johan van den Berg. Samen zullen zij de grootste hits en meest ontroerende gospels van Elvis laten horen. En Elvis zal zelf ook te horen en te zien zijn. Dominee Fred Omvlee zal het levensverhaal van Elvis schetsen en een stuk uit de Bijbel lezen dat voor Elvis belangrijk was.

Wat minder bekend is, is dat Elvis een gelovige zoeker was, die graag gospels zong. Die kende hij al uit zijn jeugd en zong hij graag om tot rust te komen. Zo stond Elvis er op om tijdens zijn eerste TV-optreden niet alleen een hit te zingen, maar ook een gospel: Peace in the Valley. En tijdens zijn laatste optreden in 1977 zong hij één van zijn lievelingsliederen: How Great Thou Art, een loflied op de schepping.

Dominee Fred Omvlee uit Monnickendam is dominee bij de Marine en bij internetkerk MijnKerk.nl. Hij is ook Elvis-fan sinds 1977. Als jongetje van 11 jaar hoorde hij dat Elvis dood was en zag de beelden van de jonge Elvis en was op slag fan. ‘Zijn swingende platen zitten vol energie, maar juist ook zijn gospels zijn ontroerend, je voelt dat Elvis het gelooft’, zegt hij. Als dominee in Monnickendam begon hij met kerkdiensten rond de gospels van Elvis. Hij hield zelfs een Elvis-kerkdienst in een vol Paradiso in Amsterdam. In 2010 mocht hij een semester college geven aan de Universiteit van Amsterdam over Elvis als moderne heilige.

Natuurlijk is het waar dat Elvis geen echte heilige was.  Dat het alleen maar ‘seks, drugs en rock ’n roll’ was, is echter ook niet waar. Elvis leed onder de druk van rijkdom en roem. Hij was onzeker en depressief. Zijn huwelijk met Priscilla hield ook geen stand. Zij had hem niet voor zichzelf, zei zij later: altijd waren er vrienden om hem heen die het niet goed met hem voor hadden. Elvis zocht zijn heil in medicijnen en leefde steeds ongezonder. Zelfs zijn geloof en het zingen van gospels konden hem niet redden.  Elvis was een pionier op het gebied van moderne muziek, mixte blanke en zwarte muziek die tot dan toe gescheiden waren en baande de weg voor de Beatles, Stones, Doors  en alle popsterrren na hem. Voor hemzelf was de last te zwaar. Maar: ‘Zelfs al eindig je als Elvis, we vallen niet uit Gods hand’, is de boodschap van Fred Omvlee.

Aanvang: 20.00 uur

Adres: Lutherse Kerk, Hoogstraat 18, Purmerend

Toegang gratis, collecte bij uitgang

2015-01-08 Elvis Birthday Memorial Purmerend

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s